16 Září

Konopné máslo (posvátné Ghí)

Autor: admin Kategorie: aktuality, Konopí jako lék Komentáře: 6

Mnoho indických receptů obsahuje tzv. Ghí, což je jinak řečeno přepuštěné máslo. Ghí vynalezli naši šikovní předkové z východu proto, aby předešli žluknutí obyčejného másla, není-li skladováno na chladném místě. Správně připravené Ghí, které je skladováno v suchém a na chladném místě, vydrží až měsíce, v lednici ještě o něco déle. Máslo má jemně nasládlou a lahodně ořechovou chuť, která se postupnou filtrací ztrácí.

Příprava konopného másla:

V Indii se Ghí vyrábí z másla buvola indického, ovšem my můžeme použít kteréhokoli jiné máslo, které máme k dispozici. Do hrnce necháme rozpustit asi půl kilogramu másla. Po jeho rozpuštění přisypeme cca 10dkg nebo více marihuany, kterou předtím mezi prsty rozmělníme na jemno nebo prosejeme přes jemné sítko. Máslo přivedeme pomalu do mírného varu a na slabém ohni ho za stálého míchání necháme několik minut povařit, až dostane nádech zelenkavé barvy podobné vysušené rostlině. Poté máslo opatrně přecedíme do přichystané nádoby tak, aby kašovitá sedlina zůstala na dně hrnce. Rozmočené lístečky obsahují ještě množství másla, proto jej lžíci vymačkáme, popřípadě nakloněný hrnec trochu přihřejeme nad plamenem, zbytek ze dna pak přecedíme přes jemné sítko. Chceme-li, aby hotové konopné máslo neobsahovalo ani jemný kal z rostlin, přefiltrujeme je přes kousek mušelínu nebo několik vrstev procezovacího pláténka.

cannabutter

Přejeme-li si od našeho produktu extra sílu, můžeme do scezeného másla zamíchat ještě další jemně rozemnuté lístky. Druhá várka trávy nyní nasákne takřka všechno konopné máslo. Scedíme je jako předtím, přičemž opětovně vylisujeme z lístečků co nejvíce tuku.

Konopné máslo přelijeme do sklenice s uzávěrem a uskladníme je v lednici nebo mrazicím boxu. V lednici je možné konopné máslo skladovat velmi dlouhou dobu, pokud jsme je zalili vodou, máslo by však mělo být ztuhlé a voda ledová, aby ještě tekutý tuk neprobublával a nevyplouval na její hladinu. Voda vytěsní vzduch z prostoru nad máslem a bude sloužit jako neprodyšná ochrana před nežádoucí oxidací.

Máslo můžeme využít do nejrůznějších pokrmů či nápojů nebo také jako mazadlo při astmatu.

Zdroj: http://www.magazin-legalizace.cz/cs/articles/detail/650-varime-s-konopim-samosa-a-knopne-ghi?magazineId=21

Komentáře

Poslat komentář

*