3 Květen

Příprava konopného téru

Autor: admin Kategorie: aktuality, Konopí jako lék, Odrůdy konopí Komentáře: 1

V dnešním článku si přiblížíme přípravu konopného téru, který lze poté použít jako ozrdravný každdenní likér, nebo jako surovinu pro přípravu konopné brandy.

Do většího hrnce ideálně s dvojitým dnem nasypte asi 250 g marihuany, samozřejmě včetně semen a stonků a asi do dvou čtvrtin hrnce nalijte alkohol. Směs nechte pod poklicí asi 45 minut vařit. Použít můžete jak 100% líh, tak i kvalitní vodku. Občas hrnec zkontrolujte a dbejte přitom na to, aby se alkohol nevyvařil všechen. Nezapomeňte, že alkohol se vaří při nižší teplotě než voda. Rovněž mějte na paměti, že pracujete s hořlavinou, proto je potřeba teplotu poctivě hlídat. Z tohoto důvodu je bezpečnější používat raději elektrický sporák namísto plynového. Po 45 minutách přeceďte přes síto či plátno nazelenalou lihovinu do druhé nádoby a odstavte ji stranou, budeme ji ještě potřebovat. Obsah cedníku či plátna, čili rozvařenou marihuanu opět vložte do hrnce, k rozvařené směsi přilijte čerstvý alkohol a dejte vařit za stejných podmínek dalších 45 minut. Po uplynutí doby slijte tento druhý extrakt k prvnímu a celý postup opakujte ještě jednou znovu. Jelikož však třetí extrakt již bude mnohem slabší, k předcházejícím dvěma ho již nepřilévejte, ale ponechte si jej na pozdější dobu k přípravě nové várky, kdy jej smícháte s prvním vařeným extraktem. Poté naplňte čistý hrnec, opět ideálně s dvojitým dnem, do poloviny dvěma prvními smíchanými extrakty. Dejte kapalinu vařit bez pokličky v dobře větrané místnosti a nechte ji zhruba z jedné čtvrtiny odpařit. Pokud máte další extrakty tak hrnec dolijte do poloviny dalším extraktem a celý postup opakujte, až již nemáte co dolévat. Pak ponechte kapalinu vařit tak dlouho, až již neucítíte ani náznak alkoholového aroma.

ter2Pokud jste používali cokoli jiného než 100% alkohol, pravděpodobně vám ve směsi zůstane značné množství vody, která se musí odstranit. Toto lze docílit dvěma postupy. Extrakt již zbavený alkoholu můžete přelít do nádoby z varného skla (např. zapékací mísy) a nechat jej přes noc v troubě zapnuté na nejnižší teplotu. Ráno by měla být veškerá kapalina již odpařena, takže tér budete moci vyškrábnout ještě za tepla do sklenice a uschovat. Druhá metoda vyžaduje více úsilí, ale je zase méně náročná časově. Místo vody nalijte do mezistěny dvojitého hrnce olej (hrnec by měl být naprosto suchý, jinak bude zahřátý olej nepříjemně prskat). Do hrnce nalijte zbylý extrakt a na trochu větším ohni než dosud. Olej totiž začne vřít při vyšší teplotě než voda a tím vodu pomalu odpaří. Nechte tedy vše vařit tak dlouho, až je veškerá voda odpařena, při tomto postupu již nehrozí, připálení jako v troubě. Jakmile je všechna voda vyvařena, přelijte roztavený konopný tér do sklenice. Zbytky, které přilnou na stěnách a dně, můžete vypláchnout trochou vodky. Tento roztok se dá osladit medem a podávat jako vzpružující likér, anebo se dá využít v různých receptech jako opojná brandy na vaření.

Zdroj: GOTTLIEB, Adam. Vaříme s konopím. Olomouc: Votobia, 1995. ISBN 80-858-8570-0.

Komentáře

Poslat komentář

*