Ghí – posvátné indické máslo
V tomto článku Vám představíme návod na přípravu indického Ghí, což je obdoba našeho másla a lze i z našeho obvyklého másla připravit. Tento základ, tedy posvátní Ghí, poté můžete použít na přípravu konopného Ghí. Návod na přípravu konopného Ghí Vám přineseme v některém z dalších článků.
Správně připravené ghí je potřeba uchovávat na chladném a suchém místě a poté vydrží měsíce. Pokud jej uskladníte v lednici, vydrží Vám ještě o něco déle. Ghí má lahodnou slabě nasládlou ořechovou chuť, která se postupně v čase vytrácí. Existují dva základní způsoby přípravy indického Ghí.
Při první metodě zahřejte asi půl kilogramu čerstvého másla v hrnci na středním ohni. Až se na povrchu začne tvořit bílá pěna, ubereme ještě na plamenu a máslo pomalu převařujeme. Postupně sbíráme a vyhazujeme z hrnce lžící sraženinu a vytvořenou pěnu tak dlouho, dokud se tvoří. Tento krok dělejte určitě poctivě, na výsledném produktu, bude Vaše pečlivost jistě znít. Výsledkem bude čistý máselný tuk zbavený vody i ostatních příměsí, zvaný ghí. Ještě v tekutém stavu doporučujeme Ghí přelít do uzavíratelné nádoby a po dokonalém vychladnutí na pokojovou teplotu zavřít a uložit na chladné místo či do lednice.
K přípravě ghí dle druhé metody se doporučuje čínská pánev zvaná „wok“. Pokud wok nemáte, nezoufejte, použijte větší pánev, kterou naleznete doma. Podmínkou je, aby pánev byla naprosto čistá, pokud tomu tak není, může potom ghí zčernat či natáhnout chuť zoxidovaného kovu pánve. Na dokonale čisté pánvi a středním plameni rozpusťte 0,5 až 1 kilogram másla. Rozpuštěné máslo ponechte chvíli mírně vřít, dokud se na povrchu začne tvořit bílá pěna a sraženiny. Máslo míchejte, aby se nezačalo připalovat. Až začne máslo bublat, pánev odstavte bokem a nechte ji v klidu chladnout asi 5 minut. Během doby chladnutí začnou postupně sraženiny pomalu klesat na dno. Po nějaké době se vše usadí na dně a ustálí se, což je ta pravá chvíle, kdy můžete čistý máselný tuk slít do přichystané nádoby. Chcete-li ghí co nejčistější, můžete je přelít přes několik vrstev plátýnka. Čím vícekrát tuk přecedíte, tím méně si ponechá své nasládlé chuti. Výsledný produkt poté nechte dokonale vychladnout a uschovejte v uzavíratelné nádobě v lednici.
Zdroj: GOTTLIEB, Adam. Vaříme s konopím. Olomouc: Votobia, 1995. ISBN 80-858-8570-0.
Komentáře
Poslat komentář