Ghí – posvátné indické máslo

V tomto článku Vám představíme návod na přípravu indického Ghí, což je obdoba našeho másla a lze i z našeho obvyklého másla připravit. Tento základ, tedy posvátní Ghí, poté můžete použít na přípravu konopného Ghí. Návod na přípravu konopného Ghí Vám přineseme v některém z dalších článků.

Správně připravené ghí je potřeba uchovávat na chladném a suchém místě a poté vydrží měsíce. Pokud jej uskladníte v lednici, vydrží Vám ještě o něco déle. Ghí má lahodnou slabě nasládlou ořechovou chuť, která se postupně v čase vytrácí. Existují dva základní způsoby přípravy indického Ghí.

Při první metodě zahřejte asi půl kilogramu čerstvého másla v hrnci na středním ohni. Až se na povrchu začne tvořit bílá pěna, ubereme ještě na plamenu a máslo pomalu převařujeme. Postupně sbíráme a vyhazujeme z hrnce lžící sraženinu a vytvořenou pěnu tak dlouho, dokud se tvoří. Tento krok dělejte určitě poctivě, na výsledném produktu, bude Vaše pečlivost jistě znít. Výsledkem bude čistý máselný tuk zbavený vody i ostatních příměsí, zvaný ghí. Ještě v tekutém stavu doporučujeme Ghí přelít do uzavíratelné nádoby a po dokonalém vychladnutí na pokojovou teplotu zavřít a uložit na chladné místo či do lednice.

K přípravě ghí dle druhé metody se doporučuje čínská pánev zvaná „wok“. Pokud wok nemáte, nezoufejte, použijte větší pánev, kterou naleznete doma. Podmínkou je, aby pánev byla naprosto čistá, pokud tomu tak není, může potom ghí zčernat či natáhnout chuť zoxidovaného kovu pánve. Na dokonale čisté pánvi a středním plameni rozpusťte 0,5 až 1 kilogram másla. Rozpuštěné máslo ponechte chvíli mírně vřít, dokud se na povrchu začne tvořit bílá pěna a sraženiny. Máslo míchejte, aby se nezačalo připalovat. Až začne máslo bublat, pánev odstavte bokem a nechte ji v klidu chladnout asi 5 minut. Během doby chladnutí začnou postupně sraženiny pomalu klesat na dno. Po nějaké době se vše usadí na dně a ustálí se, což je ta pravá chvíle, kdy můžete čistý máselný tuk slít do přichystané nádoby. Chcete-li ghí co nejčistější, můžete je přelít přes několik vrstev plátýnka. Čím vícekrát tuk přecedíte, tím méně si ponechá své nasládlé chuti. Výsledný produkt poté nechte dokonale vychladnout a uschovejte v uzavíratelné nádobě v lednici.

Zdroj: GOTTLIEB, Adam. Vaříme s konopím. Olomouc: Votobia, 1995. ISBN 80-858-8570-0.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Různé modely legalizace marihuany ve světě

Úvod: V posledních letech byla legalizace marihuany jedním z nejvýraznějších trendů v oblasti legislativy a…

13 hodin ago

Jak marihuana ovlivňuje spánek ve srovnání s jinými substancemi

Úvod: Spánek je klíčovým aspektem našeho fyzického a duševního zdraví. Mnoho lidí se uchyluje k…

2 týdny ago

Marihuana vs. léky na předpis: výhody a nevýhody

Úvod: Marihuana a léky na předpis jsou dvě různé možnosti léčby a zvládání zdravotních problémů.…

4 týdny ago

Porovnání účinků marihuany a alkoholu na zdraví a společnost

Úvod: Marihuana a alkohol jsou dvě z nejčastěji užívaných psychoaktivních látek ve společnosti. Je důležité…

1 měsíc ago

Jak předcházet nežádoucím účinkům a předávkování při užívání marihuany

Úvod: Při užívání marihuany je důležité se seznámit s možnými nežádoucími účinky a zabránit předávkování.…

2 měsíce ago

Rady pro dávkování a kontrolu konzumace marihuany

Úvod: Správné dávkování a kontrola konzumace marihuany jsou klíčové pro bezpečné a příjemné užívání. Při…

2 měsíce ago