Historie nizozemské drogové politiky

„Bezprostředně po založení Východoindické společnosti začalo Nizozemí vydělávat na prodeji kokainu a opiátů. Dle Yacoubian (2007, s. 26) se předpokládá, že téměř 10 % zisků z nizozemských kolonií mezi lety 1816 a 1915 pocházelo z prodeje opiátů. Kvůli mezinárodnímu tlaku bylo ale Nizozemí nuceno roku 1919 přijmout Opiový zákon zakazující prodej opiátů. Trh s marihuanou a hašišem byl pak formálně zakázán roku 1953 a v roce 1955 byl k Opiovému zákonu přidán dodatek kategorizující marihuanu a hašiš jako stejně škodlivé jako opiáty a kokain.

V polovině 60. let 20. století došlo dle Spapens, Müller a van de Bunt (2014, s. 192) k vzestupu popularity marihuany a hašiše u mladých lidí. Tento trend byl chápán jako hrozba pro společnost a vedl ke zpřísnění nizozemského přístupu k drogám. Lidem přistiženým i s malými dávkami marihuany hrozilo nadále riziko až šestiměsíčního uvěznění. Ve druhé polovině 60. let byl zpřísňující se přístup k užívání drog předmětem mnoha společenských debat. Jejich výsledkem bylo uznání toho, že mladí lidé kouřící marihuanu nejsou zločinci a že uvěznění by mohlo nespravedlivě ohrozit jejich vyhlídky do budoucnosti. Roku 1968 se pak zastupitelé města Amsterdam rozhodli povolit prodej hašiše a marihuany ve dvou kontrolovaných centrech pro mládež, Paradiso a Fantasio. Ačkoli do té doby nebyla definována přesná státní politika přístupu ke drogám, změna postoje Nizozemí k měkkým drogám se projevila roku 1969 prohlášením, že státní žalobce nebude nadále stíhat případy přechovávání měkkých drog v množství do 30 gramů (Spapens, Müller a van de Bunt, 2014, s. 193).

Ve snaze přesněji stanovit drogovou politiku v rámci měkkých drog ustanovila vláda dvě komise expertů. První z nich v roce 1971 došla k závěru, že užívání marihuany je především subkulturním fenoménem a že za jejím kriminalizováním stály spíše morální faktory než objektivní rizika. Komise také prohlásila, že represivní politika povede k nekonečné negativní spirále, zatímco přijetím trhu s měkkými drogami bude možno limitovat jeho velikost. Druhá komise roku 1972 se také shodla na tom, že příliš tvrdý přístup k uživatelům drog by byl neadekvátním řešením. Obě komise doporučily oddělit marihuanu od ostatních ilegálních drog a vytvořit hranici mezi přístupem k uživatelům drog a k jejich prodejcům (Spapens, Müller a van de Bunt, 2014, s. 193).

V roce 1976 došlo k revizi Opiového zákona. Zákon říká, že přechovávání, prodej a produkce jak tvrdých tak měkkých drog je trestným činem, jejich užívání ale trestné není. Tresty jsou samozřejmě mnohem přísnější, pokud se jedná o tvrdé drogy. Přechovávání drog za účelem prodeje je postihováno přísněji než přechovávání pro vlastní potřebu. Policie a soudy se soustředí na vyšetřování velkovýroben a velkoprodejců a většinou nestíhají menší prodejce a uživatele. Aby nedocházelo k válkám mezi pouličními prodejci měkkých drog, vznikly licenčně kontrolované coffee shopy, které měly povinnost dodržovat AHOJ-G kritéria a prodávat maximálně 5 gramů marihuany nebo hašiše v rámci jedné transakce. Dle Spapens, Müller a van de Bunt (2014, s. 194) se první coffee shopy objevily v 70. letech (Mellow Yellow v Amsterdamu a Sarasani v Utrechtu) a jejich počet rychle vzrůstal. Během deseti let bylo v Nizozemí otevřeno na 1 500 coffee shopů, nejvíce v Amsterdamu, kde jich bylo dle Spapens, Müller a van de Bunt (2014, s. 194) v roce 1999 až 288. Vysoká koncentrace coffee shopů v tomto městě je výsledkem jeho polohy při hranicích a tedy snadné dosažitelnosti pro turisty, cestující za drogami z okolních států.“

Zdroj: GINTEROVÁ, Nikola. NIZOZEMSKÝ PŘÍSTUP K MARIHUANĚ A JEHO APLIKACE NA ČESKÉ PROSTŘEDÍ. Brno, 2017. Bakalářská práce. MASARYKOVA UNIVERZITA, PEDAGOGICKÁ FAKULTA, KATEDRA OBČANSKÉ VÝCHOVY. Vedoucí práce PhDr. Mgr. Radim Štěrba, Ph.D., DiS.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Právní předpisy týkající se marihuany v České republice

Úvod: Právní předpisy týkající se marihuany se v České republice v průběhu let změnily. V…

1 týdnem ago

Výhody a nevýhody konzumace olejů a extraktů z marihuany

Úvod: Oleje a extrakty z marihuany se staly populárními způsoby konzumace, které nabízejí koncentrovanou formu…

3 týdny ago

Bezpečné praktiky při kouření marihuany a minimalizace zdravotních rizik

Úvod: Kouření marihuany je jedním z nejrozšířenějších způsobů konzumace. Přestože může být užívání marihuany rekreační…

1 měsíc ago

Porovnání různých způsobů konzumace marihuany (kouření, vaporizace, potraviny atd.)

Úvod: Konopí je konzumováno různými způsoby, které nabízejí různé účinky a zážitky. Nejznámějšími způsoby konzumace…

2 měsíce ago

Co je to hybridní odrůda marihuany a jaké má vlastnosti?

Úvod: Hybridní odrůdy marihuany jsou výsledkem křížení mezi odrůdami Sativa a Indica. Tyto odrůdy nabízejí…

2 měsíce ago

Sativa vs. Indica: Rozdíly a vliv na uživatele

Úvod: Konopí je rostlina, která nabízí různé odrůdy s odlišnými vlastnostmi. Dvě nejznámější odrůdy jsou…

3 měsíce ago