Kolik konopí můžeme sníst?

„Lidé se často ptají, kolik konopí by měli jíst. Po přečtení knihy od Paula Benhaima Konopí: zdraví na dosah : holistická kuchařka, by mělo být naprosto jasné, že se máme v prvé řadě řídit vlastní intuicí.

Samotná knížka slouží pouze jako odkaz, pomůcka a vodítko pro ty, kteří trpí nedostatkem EMK ve stravě nebo by měli jejich přívod zvýšit, například při prevenci onemocnění srdce a cév, ekzémech, premenstruačním syndromu (PMS), suché kůži, imunitních defektech a poruchách vstřebávání vápníku. Dávky účinné jako prevence zdravotních potíží uvádí tabulka jako nižší hodnoty, které jsou vhodné i pro zařazení konopí do běžného jídelníčku.

Uvědomte si, že konopné semeno či produkty z něj se nedají předávkovat. Ať děláte, co děláte, rozhodně se z něj nezfetujete. Díky optimálnímu poměru EMK a lehce stravitelným bílkovinám můžete všechna množství zněkolikanásobit, aniž byste si ublížili.

Denní doporučený přísun LK se pohybuje mezi 3 a 6 % celkového kalorického příjmu. To podle individuálních poža-davků odpovídá 9 až 18 gramům. Jedna devadesátigramová ty-činka obsahuje přes 11 g LK. Aby byl zachován požadovaný poměr kyseliny linolové a linolenové 3:1, měl by příjem LNK tvořit asi 1 až 2 % všech kalorií, tedy 3 až 6 g. Dvě stě gramů chleba Sunnyvale (biochléb s konopnými klíčky) obsahuje téměř 10 g LK a 3 g LNK.

Příznaky intoxikace by se projevily až po konzumaci přibližně 3 kilogramů semene nebo 0,5 litru oleje té nejobsažnější odrůdy (na posezení). Nejdřív by vám ale bylo špatně, proto to raději nezkoušejte. ‚Vědeckými studiemi bylo všeobecně prokázáno, že 5 mg je maximální jednotlivá dávka tetrahydrokanabinolu, aktivní substance obsažené v konopí, která nevykazuje žádné nežádoucí účinky. Člověk s průměrnou váhou 75 kg by tedy musel požít 0,5 litru konopného oleje s obsahem 10 miliontin THC nebo 2,5 kilogramu konopného semene obsahujícího 2 miliontiny THC, aby si ublížil. Ani pro nadšeného příznivce a konzumenta konopí, by tyto dávky nebyly příliš praktické.“

Zdroj: BENHAIM, Paul. Konopí: zdraví na dosah : holistická kuchařka. Vydání druhé. Přeložila Kateřina ORLOVÁ. Frýdek-Místek: Alpress, 2019. Klokan (Alpress). ISBN 978-80-7633-093-1. s. 65-66.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Přírodní metody ochrany rostlin před škůdci a chorobami

Úvod: Ochrana rostlin před škůdci a chorobami je důležitou součástí udržování zdravého a produktivního zahradního…

1 týdnem ago

Nejdůležitější faktory při pěstování zdravých a silných rostlin

Úvod: Pro úspěšné pěstování zdravých a silných rostlin je důležité mít na paměti několik klíčových…

3 týdny ago

Jak začít pěstovat marihuanu doma pro osobní potřebu

Úvod: Pěstování marihuany doma pro osobní potřebu se stává stále populárnější. Mnoho lidí se rozhoduje…

1 měsíc ago

Významné osobnosti a hnutí spojená s marihuanou

Úvod: Marihuanu lze nalézt ve spojení s mnoha významnými osobnostmi a hnutími po celém světě.…

2 měsíce ago

Původ a historické užití konopí po celém světě

Úvod: Konopí je rostlina s dlouhou historií a širokým rozšířením po celém světě. Jeho původ…

3 měsíce ago

Pro a proti dekriminalizaci a legalizaci marihuany

Úvod: Dekriminalizace a legalizace marihuany jsou dlouho diskutovaná témata, která vyvolávají různé názory a argumenty.…

3 měsíce ago