Konopí a současnost podle Paula Benhaima

„Konopí a současnost Hemp for Victory (Konopí pro vítězství) je film, který se stal součástí kampaně, jíž chtěla americká vláda za 2. světové války podpořit a povzbudit americké farmáře, aby pěstovali konopí k válečným účelům. Dnešní návrat je pro konopí zadostiučiněním, kterým dokazuje své všestranné praktické využití. Konopí nabízí téměř neomezené možnosti. Už z něj dokážeme vyrobit chutné tyčinky, mléko, chléb, zmrzlinu, zakysané výrobky a olej, oděvy, létající talíře (a jiné výrobky z plastu), automobilové součástky, koňskou podestýlku, kosmetiku, palivo, papír, barvy a další nátěry.

Franklin Roosevelt řekl: „Je v lidské přirozenosti každou novou metodu vyzkoušet, a pokud selže, pak to upřímně přiznat a zkusit další, ale v každém případě stále něco zkoušet.“

Celosvětový výzkum a vývoj speciálních kultivarů vhodných pro specifické konečné využití (na semeno, zpracování dlouhých a krátkých vláken atd.) začal ovlivňovat hlavní průmyslová odvětví teprve nedávno. Pokroky v osevních postupech, technikách sklizně, odkorňování (jedné z forem zpracování) a ošetření enzymy zaručují, že konopí má pro budoucnost lidstva dlouhodobý význam.

Zde se budeme zajímat především o konopí jako zdroj potravy. Konopné semeno a jeho produkty jsou jednou z nejvýživnějších potravin na světě. Složení živin je obdivuhodné. Prakticky ho lze využít v některých neobvyklých, ale i tradičních receptech. Pro vysoký obsah bílkovin, esenciálních mastných kyselin, vitaminů, minerálů a enzymů je považováno za neocenitelnou součást optimální holistické stravy. Chutná jako ořech. Lze z něj vyrobit mléko, tvaroh, jogurt, olej, máslo a další výrobky použitelné v nejrůznějších jídlech.

Dnes víme, že konopné semeno je jedinou všeobecně rozšířenou rostlinnou surovinou pro získávání jedlého oleje, která obsahuje gamalinolenovou kyselinu (GLK). Poměr esenciálních mastných kyselin, které jsou pro organismus nezbytné, je v „dokonalé rovnováze“. Proto se může na rozdíl od oleje lněného, který má jednak nepříjemnou chuť a jenž po dvou letech může vést k nedostatku kyseliny linolové, používat v kuchyni dlouhodobě.“

Zdroj: BENHAIM, Paul. Konopí: zdraví na dosah : holistická kuchařka. Vydání druhé. Přeložila Kateřina ORLOVÁ. Frýdek-Místek: Alpress, 2019. Klokan (Alpress). ISBN 978-80-7633-093-1. s. 30-31.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Domácí výroba konopných tinktur a extraktů – Jednoduché návody

Úvod Konopí je rostlina s širokým využitím, která se stává stále populárnější pro své terapeutické…

1 týdnem ago

Jak konopí ovlivňuje spánek? – Vědecké poznatky a zkušenosti

Úvod Spánek je nezbytný pro regeneraci těla a mozku, a jeho kvalita má zásadní vliv…

3 týdny ago

Ekonomika konopného průmyslu – Kdo na něm nejvíc vydělává?

Úvod Konopný průmysl se v posledních desetiletích rychle rozrůstá a stává se důležitým sektorem v…

1 měsíc ago

THC a mozek – Co ukazují nejnovější výzkumy?

Úvod Tetrahydrocannabinol (THC) je hlavní psychoaktivní složka konopí, která je zodpovědná za většinu jeho účinků…

2 měsíce ago

Konopí jako alternativa plastů – Může pomoci ekologii?

Úvod Plastové produkty se staly nezbytnou součástí našeho každodenního života, ale jejich negativní vliv na…

2 měsíce ago

Terpeny v konopí – Jak ovlivňují účinky i chuť?

Úvod Terpeny jsou aromatické sloučeniny, které se nacházejí v mnoha rostlinách, včetně konopí. Ačkoliv terpeny…

3 měsíce ago