Konopná brandy na vaření
Konopná brandy na vaření není určena k pohodovému popíjení s přáteli, ovšem může být použita do jakéhokoliv receptu, jehož součástí je brandy nebo rum. Konopná brandy je velice užitečná surovina v naší kuchyni, kterou je vhodné mít neustále po ruce.
Příprava této konopné brandy není až tak složitá záležitost. Do zavařovací sklenice nasypeme konopný materiál, který máme zrovna k dispozici. Můžeme vlastně použít cokoliv, počínaje nejsilnějšími a nejcennějšími palicemi, přes nevyužité semena a stonky a konče nevykouřenými jointovými špačky (samozřejmě papír odstraníme) či příliš jemně rozemnuté lístky. Obsah zavařovací sklenice zalijeme vodkou, rumem nebo brandy. Necháme minimálně jeden týden louhovat. Po týdnu ponoříme sklenici do hrnce s horkou vodou a víčko sklenice odstraníme, aby mohly výpary volně unikat. Hrnec se sklenicí postavíme na sporák a 30 až 45 minut necháme vařit. Ještě horkou kapalinu scedíme a touto kapalinou přelijeme čerstvá semínka, stonky apod. Tento proces namočení, vaření a přecezování opakujeme ještě třikrát až čtyřikrát, až je likér pryskyřicemi dokonale nasycen a je již příliš hustý, než aby se do něj mohlo ještě něco extrahovat. Po posledním vylouhování přefiltrujeme do láhve s víčkem a zavřeme.
Láhev s vyrobenou konopnou brandy před použitím dostatečně protřepeme, protože většina aktivních látek se usazuje na dně. Pokud je roztok nasycen až příliš, může se stát, že se nějaké procento pryskyřice srazí a vytvoří se jakési lepkavé žmolky, které se ani po protřepání nerozpustí. V této situaci postupujte tak, jak když chceme rozpustit zcukernatělý med. Láhev s konopnou brandy vložíme do hrnce s vařící vodou a počkáme, dokud se nám žmolky nerozpustí.
Brandy přidáváme do receptu ještě za tepla, ohříváme ji v hrnci s vodou. Láhev necháme ovšem otevřenou, aby z ní mohl vzduch a výpary volně unikat. Brandy můžeme přidávat do náplní do koláčů, do vánočního či vaječného likéru nebo do rumového cukroví.
Jako tip doporučujeme přimíchání rozdrceného (na jemný prášek) hašiše do konečného scezeného extraktu.
Poslat komentář