V dnešním článku vám představíme postup na přípravu konopné brandy, které ovšem není vhodná na celovečerní popíjení, ale spíše na vaření a pečení.
Konopná brandy není určena k pohodovému popíjení, jak už bylo napsáno výše, avšak může být použita v kterémkoli receptu, jehož součástí je rum či brandy, jako např. v plněném koláči, neboli páji, brandy či rumem napuštěném piškotovém chlebíčku nebo drobném rumovém cukroví, a dokonce i ve vaječném koňaku, který obsahuje dostatečné množství mléka, vajec a muškátového oříšku ke zlepšení poněkud ostrého a surového charakteru nápoje.
Příprava konopné brandy je celkem jednoduchá. Nasypte konopný materiál, který máte zrovna po ruce, do zavařovací sklenice. Můžete použít cokoli, počínaje nejsilnějšími a nejcennějšími palicemi, přes nevyužité stonky a semena, a konče nevykouřenými jointovými špačky, samozřejmě bez papíru, ale toto je spíše pro „ostřejší“ borce. Vše zalijte rumem, brandy nebo chcete-li vodkou, uzavřete a nechte namočené přinejmenším jeden týden. Poté ponořte sklenici do hrnce s horkou vodou a otevřete víčko sklenice, aby mohly výpary volně unikat. Hrnec i se sklenicí postavte na sporák a 30 až 45 minut nechte vařit. Ještě horkou kapalinu sceďte přes sítko nebo plátýnko a přelijte jí čerstvý konopný materiál (semínka, listy, stonky apod.) a celý proces opět opakujte, nechte týden odstát a znovu povařte a přeceďte. Vše opakujte třikrát až čtyřikrát, až je likér pryskyřicemi dokonale nasycen a je již příliš hustý, než aby se do něj mohlo ještě něco extrahovat. Po konečném vylouhování finálně přefiltrujte do láhve s víčkem a uzavřete.
Láhev s konopnou brandy před použitím vždy dobře protřepejte, protože většina aktivních látek se usazuje na dně. Jeli roztok nasycen již přespříliš, může se stát, že se určité procento pryskyřic vysráží a vytvoří lepkavé „žmolky“, které se i po protřepáním nerozpustí, tyto žmolky je lépe odstranit, nebo znovu před použitím rozpustit. Před rozpuštěním není vhodné postavit hrnec s láhví rovnou na hořák, neboť by lahev mohla prasknout. Vodu raději přiveďte do varu a potom hořák vypněte, mezitím nechte na láhev s brandy téct teplou vodu z vodovodu, aby se ohřála, a až potom ji vložte do hrnce s horkou vodou. Pokud se žmolky nestačily na první pokus rozpustit, celý proces zopakujte. Láhev přitom ponechte otevřenou, aby z ní mohl vzduch a výpary volně unikat. Brandy přidávejte do receptů raději vždy teplou, zajistíte tím, že se poté v pečivu nesetkáte se žmolky.
Zdroj: GOTTLIEB, Adam. Vaříme s konopím. Olomouc: Votobia, 1995. ISBN 80-858-8570-0.
Úvod Konopí je rostlina s širokým využitím, která se stává stále populárnější pro své terapeutické…
Úvod Spánek je nezbytný pro regeneraci těla a mozku, a jeho kvalita má zásadní vliv…
Úvod Konopný průmysl se v posledních desetiletích rychle rozrůstá a stává se důležitým sektorem v…
Úvod Tetrahydrocannabinol (THC) je hlavní psychoaktivní složka konopí, která je zodpovědná za většinu jeho účinků…
Úvod Plastové produkty se staly nezbytnou součástí našeho každodenního života, ale jejich negativní vliv na…
Úvod Terpeny jsou aromatické sloučeniny, které se nacházejí v mnoha rostlinách, včetně konopí. Ačkoliv terpeny…