15 Březen

Konopné máslo na všechny způsoby

V dnešním článku Vám přinášíme návody na přípravy konopného másla v různých variacích, takže si snad každý přijde na své. Konopné máslo je velmi používanou surovinou i do jiných konopných pokrmů, proto je vhodné, si postup přípravy konopného másla dobře osvojit, jistě se Vám tato zručnost bude hodit i do budoucna.

Příprava konopného Ghí

Dejte do hrnce rozpustit asi půl kilogramu másla nebo pravého indického ghí (postup jak připravit pravé Ghí, naleznete na tomto webu). Po jeho rozpuštění přidejte cca 100 g marihuany, samozřejmě můžete použít i více, kterou jste předtím mezi prsty rozemnuli najemno či proseli přes sítko. Máslo přiveďte pomalu do mírného varu a na slabém ohni je za stálého míchání nechte pár minut povařit. Vařte tak dlouho, dokud nedostane nádech zelenavé barvy podobné vysušené rostlině. Následně máslo opatrně proceďte do připravené nádoby tak, aby kašovitá sedlina zůstala bezpečně na dně hrnce. Nezapomeňte, že rozmočené lístky obsahují ještě docela dost másla, proto je zmáčkněte lžící, popřípadě nakloněný hrnec trochu přihřejte nad plamenem, zbytek ze dna pak přeceďte přes jemné sítko. Chcete-li máslo extra silné, můžete do scezeného másla zamíchat ještě další jemně rozemleté lístky.

maslo

Celý postup můžete opakovat ještě jednou, čili již připravené máslo znovu rozpustíte a znovu přidáte konopí a opět scedíte. Druhá várka trávy nasákne takřka všechno konopné máslo, proto je vymáčkání poněkud obtížnější, ale výsledek bude stát jistě za námahu. Hotové konopné máslo přelijte do finální skladovací nádoby, která jde dobře uzavřít a uskladněte je v lednici či mrazáku.

Konopné máslo ze semínek

Na prospěšné látky jsou rovněž bohaté slupky konopných semen. Konopné máslo se dá zhotovit i z těchto slupek, či celých semen mírným vařením šálku v cca 250 gramech másla na slabém plamenu po dobu cirka 5 minut. Hotové máslo se dá na rozdíl od předešlého postupu snadno slít. Výsledný produkt je prakticky bez chuti a může jej tedy užívat a požívat i osoba, která nemá ráda specifickou chuť konopí.

sem

Richardova konopné máslo

Téměř stejným způsobem, jakým jste využili semínek a jejich slupek, lze spotřebovat a využít i rozdrcené stonky, které je potřeba také nadrtit. V případě, že vám zůstaly stonky silné, nahraďte máslo olejem. Do mixéru nalijte šálek rostlinného či kokosového oleje a přístroj zapněte na rychlost sekání. Větší stonky raději nalamte a přidávejte postupně do mixéru. Až je celá emulze dostatečně tuhá, čili mixér už ztrácí otáčky, vylijte vše do hrnce a nechte mírně vařit asi 10 minut. Poté olej proceďte přes plátýnko, či jemné sítko a přelijte jej zpět do mixéru, přidejte čerstvý olej a celý postup, zopakujte znovu, samozřejmě opět přidejte nové stonky. Pokud chcete olej opravdu silný, opakujte celý postup ještě několikrát. Výsledný produkt opět skladujte v lednici v dobře uzavřené nádobě.

Další užitečné a cenné informace najdete na pestujtejednoduse.cz

Zdroj: GOTTLIEB, Adam. Vaříme s konopím. Olomouc: Votobia, 1995. ISBN 80-858-8570-0.

Komentáře

  • Autor: Růžena
    17/03/2015

    Děkují za dobrou radu.Je také dobré udělat krém na obličej.Používá se domácí sádlo.

Poslat komentář

*