Zájem o zdravý životní styl v dnešní době stále stoupá. I konopí do tohoto „módního“ stylu nepochybně patří. Ve Velké Británii najdeme nejrůznější konopné potraviny v regálech supermarketů. Ale již také v českých krámcích se zdravou výživou začínáme stále častěji objevovat těstoviny z konopí, konopný olej, semínka či čokoládu.
Plod konopí je až půl centimetru velké semínko, které se skládá z vláknité slupky a olejnatého jádra. Charakterizuje se v prvé řadě jedinečně vyváženým a komplexním zastoupením nenasycených mastných kyselin. Poměr esenciálních omega-3 alfa linolenové a omega-6 linolové kyseliny je nejbližší poměrům vlastním lidskému tělu (1 : 3) a zabezpečuje správnou funkci metabolismu. Konopný olej zahrnuje i vzácnou omega-6 gama-linolovou kyselinu, která je velice důležitá a má mimo jiné i blahodárné účinky na pokožku. Včetně cenných tuků nalezneme v konopném semínku také unikátní bílkoviny, jako jsou edestin, albumin a další dobře stravitelné esenciální aminokyseliny. Dále semínko obsahuje sacharidy převážně ve formě vlákniny, širokou škálu vitamínů (A, B1, B2, B6, C a E) i minerálních látek, popeloviny, vodu, lecitin, chlorofyl, fytin a kyselinu cannabidiolovou se silným baktericidním účinkem.
Pravidlo, že nejzdravější suroviny jsou čerstvé nebo pouze lehce tepelně upravené, platí také u konopí. Pro zachování kvality esenciálních mastných kyselin by semínko či olej neměly být zahřívány na více než 45 °C. Celá semínka jsou vhodnou součástí zdravé snídaně, například v podobě posypu na namazaný chléb či na müsli. Naklíčené semínka získávají na jemnosti i chuti, které můžeme poté přidat do již uvařených těstovin, rýže či omáček. Semínka můžeme zbavit i slupek, které jsou poté velice chutná. Dají se přidávat téměř do všeho, rozmixovaná s vodou vytváří lahodné mléko, a pokud přidáte ovoce, výsledkem je pak osvěžující koktejl. Samotný konopný olej je potom úžasný klidně jen s pečivem, v salátech anebo také v pomazánkách. Mouka se přidává do pekárenských výrobků či omáček. Jako „zdravá“ alternativa chipsů lze připravit i pražená konopná semínka ochucená solí či různým kořením, sladkou chutnou obdobu lze připravit obalením v karamelu. Pražením či pečením se ovšem ztrácí nenasycené mastné kyseliny a další cenné vitageny.
A proč vlastně jíst konopné semínka? Jaký je jejich účinek na lidské tělo? Je potřeba zmínit, že konopná semena neobsahují omamnou látku THC, konzumace potravin z nich získaných nepředstavuje tedy žádná rizika. Naopak, jsou vhodné pro těhotné, i kojící ženy, děti (pro zdravý vývoj orgánů a jako prevence poruch pozornosti), dospělé, aktivní sportovce i starší lidi. Semínka dodávají pružnost a vitalitu buňkám a buněčným membránám, podílejí se také na tvorbě nervových buněk v centrální nervové soustavě. Vláknina zase vzbuzuje pocit plnosti, což může být plus při boji s nadváhou. Konopná mouka neobsahuje lepek, tudíž se velice dobře hodí pro bezlepkovou dietu. Pozitivní účinky esenciálních kyselin, vlákniny a bílkovin na organismus a imunitní systém dnes pomáhají lidem, kteří trpí rakovinou, Parkinsonovou chorobou, zakrněním žláz, žlučovými kameny, kožními nemocemi, menstruačními problémy, artritidou, stresovými onemocněními, kardiovaskulárními atd.
Úvod: Držení, prodej a distribuce marihuany jsou v mnoha jurisdikcích nelegální činnosti, které mohou mít…
Úvod: Řízení pod vlivem marihuany je nebezpečné a může mít vážné důsledky. Marihuana ovlivňuje kognitivní…
Úvod: Konzumace marihuany může mít různé účinky na tělo a mysl, ačkoli mnoho lidí ji…
Úvod: Marihuana obsahuje psychoaktivní látku známou jako tetrahydrokanabinol (THC), která ovlivňuje funkci mozku a může…
Úvod: Marihuana je psychoaktivní droga, která může mít různé účinky na tělo a mysl. Vedle…
Úvod: Marihuana obsahuje chemickou látku nazývanou tetrahydrokanabinol (THC), která má psychoaktivní účinky a ovlivňuje mozek…