Zájem o zdravý životní styl v dnešní době stále stoupá. I konopí do tohoto „módního“ stylu nepochybně patří. Ve Velké Británii najdeme nejrůznější konopné potraviny v regálech supermarketů. Ale již také v českých krámcích se zdravou výživou začínáme stále častěji objevovat těstoviny z konopí, konopný olej, semínka či čokoládu.
Plod konopí je až půl centimetru velké semínko, které se skládá z vláknité slupky a olejnatého jádra. Charakterizuje se v prvé řadě jedinečně vyváženým a komplexním zastoupením nenasycených mastných kyselin. Poměr esenciálních omega-3 alfa linolenové a omega-6 linolové kyseliny je nejbližší poměrům vlastním lidskému tělu (1 : 3) a zabezpečuje správnou funkci metabolismu. Konopný olej zahrnuje i vzácnou omega-6 gama-linolovou kyselinu, která je velice důležitá a má mimo jiné i blahodárné účinky na pokožku. Včetně cenných tuků nalezneme v konopném semínku také unikátní bílkoviny, jako jsou edestin, albumin a další dobře stravitelné esenciální aminokyseliny. Dále semínko obsahuje sacharidy převážně ve formě vlákniny, širokou škálu vitamínů (A, B1, B2, B6, C a E) i minerálních látek, popeloviny, vodu, lecitin, chlorofyl, fytin a kyselinu cannabidiolovou se silným baktericidním účinkem.
Pravidlo, že nejzdravější suroviny jsou čerstvé nebo pouze lehce tepelně upravené, platí také u konopí. Pro zachování kvality esenciálních mastných kyselin by semínko či olej neměly být zahřívány na více než 45 °C. Celá semínka jsou vhodnou součástí zdravé snídaně, například v podobě posypu na namazaný chléb či na müsli. Naklíčené semínka získávají na jemnosti i chuti, které můžeme poté přidat do již uvařených těstovin, rýže či omáček. Semínka můžeme zbavit i slupek, které jsou poté velice chutná. Dají se přidávat téměř do všeho, rozmixovaná s vodou vytváří lahodné mléko, a pokud přidáte ovoce, výsledkem je pak osvěžující koktejl. Samotný konopný olej je potom úžasný klidně jen s pečivem, v salátech anebo také v pomazánkách. Mouka se přidává do pekárenských výrobků či omáček. Jako „zdravá“ alternativa chipsů lze připravit i pražená konopná semínka ochucená solí či různým kořením, sladkou chutnou obdobu lze připravit obalením v karamelu. Pražením či pečením se ovšem ztrácí nenasycené mastné kyseliny a další cenné vitageny.
A proč vlastně jíst konopné semínka? Jaký je jejich účinek na lidské tělo? Je potřeba zmínit, že konopná semena neobsahují omamnou látku THC, konzumace potravin z nich získaných nepředstavuje tedy žádná rizika. Naopak, jsou vhodné pro těhotné, i kojící ženy, děti (pro zdravý vývoj orgánů a jako prevence poruch pozornosti), dospělé, aktivní sportovce i starší lidi. Semínka dodávají pružnost a vitalitu buňkám a buněčným membránám, podílejí se také na tvorbě nervových buněk v centrální nervové soustavě. Vláknina zase vzbuzuje pocit plnosti, což může být plus při boji s nadváhou. Konopná mouka neobsahuje lepek, tudíž se velice dobře hodí pro bezlepkovou dietu. Pozitivní účinky esenciálních kyselin, vlákniny a bílkovin na organismus a imunitní systém dnes pomáhají lidem, kteří trpí rakovinou, Parkinsonovou chorobou, zakrněním žláz, žlučovými kameny, kožními nemocemi, menstruačními problémy, artritidou, stresovými onemocněními, kardiovaskulárními atd.
Úvod Konopí je rostlina s širokým využitím, která se stává stále populárnější pro své terapeutické…
Úvod Spánek je nezbytný pro regeneraci těla a mozku, a jeho kvalita má zásadní vliv…
Úvod Konopný průmysl se v posledních desetiletích rychle rozrůstá a stává se důležitým sektorem v…
Úvod Tetrahydrocannabinol (THC) je hlavní psychoaktivní složka konopí, která je zodpovědná za většinu jeho účinků…
Úvod Plastové produkty se staly nezbytnou součástí našeho každodenního života, ale jejich negativní vliv na…
Úvod Terpeny jsou aromatické sloučeniny, které se nacházejí v mnoha rostlinách, včetně konopí. Ačkoliv terpeny…