Konopný koláč pro Tři krále

Už je tomu dávno, kdy hvězda přivedla Tři krále k malému dítěti v jeslích. Bylo tomu ovšem tak? Vždyť jména Kašpar, Melichar a Baltazar nejsou v Bibli ani zmíněny. Nebyli ti Tři králové třeba tři muži z východu, kteří hledali svého inkarnovaného duchovního? Ať tomu bylo tak či tak, peče se k připomenutí této události slavnostní tříkrálový koláč.

Na tento koláč budeme potřebovat následující suroviny:

450 g lístkového těsta, jeden částečně našlehaný vejcekonopný krém (7,5 dl mléka, vanilkový lusk nebo lžička vanilkového cukru, 100g konopné mouky, 200g krystal cukr, špetka soli, 4 našlehané vejce, 4 lžíce změklého másla, malý panák konopného oleje, 75g loupaných konopných semínek).

Postup na výrobu koláče:

Na pracovní ploše si rozválíme lístkové těsto na dva stejné asi 2mm tlusté kruhy. Položíme je na vodou navlhčené dva plechy. Do jednoho kruhu někam zatlačíme fazoli nebo malou tradiční figurku. Druhý plát těsta nahoře ozdobíme pomocí špičky nože kresbou žitných klasů a potřeme jej vejcem. Koláč upečeme ve velice horké troubě, předehřáté na 240°C. Pláty pečeme, dokud není povrch zlatohnědý. Po upečení vychladlý plát potřeme konopným krémem a položíme na něj druh plát.

Svaříme mléko s vanilkovým luskem a dužinou, které následně přecedíme. Do hrnce vložíme konopnou mouku, cukr, špetku soli, našlehaná vejce a dobře promícháme. Pomalu a postupně přidáváme horké mléko a mírně vaříme 3 minuty za stálého míchání do zhoustnutí. Nalijeme krém do misky a vmícháme do něj loupaná konopná semínka, změklé máslo a olej. Velice dobře promícháme a před použitím necháme vychladnout.

Ukázka „Santos“ z francouzského Marseille

Někdy se koláč plní už před samotným upečením. Tento tradiční koláč se podává na Tři krále, a kdo najde figurku či fazoli, což je symbol Ježíška, je na ten večer králem či královnou. Původně se zapékaly do koláčů fazole, které symbolizovaly plodnost. Zapečené figurky mohou být hliněné, porcelánové, dřevěné ale i plastické. Nazývají se „Santons“ neboli malí svatí a znázorňují různé tradiční profese, jako je například rybář, pekař, kupec, vinař, bača včetně Tří králů. Někdo používá opravdu pěkně ručně malované figurky a stávají se tak velkým sběratelským artiklem. V některých zemích, hlavně ve Francii a ve Španělsku, se peče koláč Epifanie, který je dnes vesměs z briošky.

Zdroj: http://www.magazin-legalizace.cz/cs/articles/detail/319-varime-s-konopim-trikralovy-konopny-kolac?magazineId=15

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Domácí výroba konopných tinktur a extraktů – Jednoduché návody

Úvod Konopí je rostlina s širokým využitím, která se stává stále populárnější pro své terapeutické…

1 týdnem ago

Jak konopí ovlivňuje spánek? – Vědecké poznatky a zkušenosti

Úvod Spánek je nezbytný pro regeneraci těla a mozku, a jeho kvalita má zásadní vliv…

3 týdny ago

Ekonomika konopného průmyslu – Kdo na něm nejvíc vydělává?

Úvod Konopný průmysl se v posledních desetiletích rychle rozrůstá a stává se důležitým sektorem v…

1 měsíc ago

THC a mozek – Co ukazují nejnovější výzkumy?

Úvod Tetrahydrocannabinol (THC) je hlavní psychoaktivní složka konopí, která je zodpovědná za většinu jeho účinků…

2 měsíce ago

Konopí jako alternativa plastů – Může pomoci ekologii?

Úvod Plastové produkty se staly nezbytnou součástí našeho každodenního života, ale jejich negativní vliv na…

2 měsíce ago

Terpeny v konopí – Jak ovlivňují účinky i chuť?

Úvod Terpeny jsou aromatické sloučeniny, které se nacházejí v mnoha rostlinách, včetně konopí. Ačkoliv terpeny…

3 měsíce ago