Léčebné účinky konopného semínka a recept
„Konopné semínko reguluje cholesterol, léčí záněty a s nimi spojené chronické nemoci (velmi široká škála nemocí např. artritida, roztroušená skleróza, Alzheimer, různé degenerace, nemoci srdce, atd), premenstruační syndrom, posiluje imunitní systém a je velkou pomocí pro lidí trpící rakovinou, kardiovaskulárními nemocemi, zakrněním žláz, problémy s ledvinami, kůží, vlasy, nehty, léčí akné, AIDS, rakovinu- troufáme si tvrdit, že např. každodenní pití čerstvého konopného mléka nejenom že člověka s rakovinou dokonale vyživí ale i uzdraví, pokud nebude mít ve svém jídelníčku ani špetku ničeho jiného (hlavně vařeného). Omlazuje pleť a vlasy, brání vysoušení a šupinatění pokožky včetně lámání vlasů, dodává velké množství energie a podporuje růst svalové hmoty ve spojitosti s cvičením, je výbornou prevencí před onemocněním astmatem, artritidou a vředy. Živiny z konopného semínka udržují správnou funkci důležitých systémů v našem organismu: příjem potravy, trávení a vyměšování, rozmnožování, regulace a ochrana nervového systému, skeleto – muskulární, endokrinní a kardiovaskulární funkce, spalování tuků a cukrů, imunita.
Jak konopné semínko konzumovat?
Buď namočené a naklíčené vsypané rovnou do salátu či jiných jídel. Dále se prodává oloupané konopné semínko a lze ho jíst bez namáčení. Část živin z konopného semínka se může konzumovat v podobě konopného oleje, který má také velmi silné léčivé účinky. Musí se ale konzumovat co nejčerstvější, jelikož rychle oxiduje. Je to ale koncentrovaná potravina, která může při dlouhodobém užívání tělo vyvést z rovnováhy. Nejdokonalejší formou jak získat živiny z konopného semínka je konopný nápoj.
Recept na konopný nápoj
Pytlík konopného semínka namočte alespoň na 24 hod. Nejlepší je ale počkat, až některá semínka prasknou a objeví se jejich malé klíčky. To trvá 1 a půl dne až 2-3 dny. V teplých dnech ale stačí i sotva 24 hodin. Pokud budete semínka máčet déle než 24 hodin, pak doporučuji misku se semínky ve vodě vložit po 24 hodinách do ledničky. Nezapomeňte alespoň 2x za den vyměnit namáčecí vodu za čistou. Když jsou semínka dostatečně namočená, vodu slijte, semínka propláchněte a vložte do mixovací nádoby. Vlijte vodu a tyčovým mixérem semínka důkladně rozmixujte. Poté vezměte jemné sítko nebo látku, přes kterou směs přecedíte. Použijte nejdříve jemnější větší sítko, přes které přecedíte tu nejhrubší hmotu. Pak vezměte nejjemnější čajové sítko a kapalinu přeceďte ještě jednou – tím se zachytí většina jemného prachu ze slupek. Když máte nápoj hotový, můžete si ho ještě naředit dle požadované potřeby. Nápoj můžete ochutit tak, že do něj rozmixujete banány a trochu citronové šťávy, aby banány tak rychle neztmavly. Je takto velmi jemné a lahodné.
Dále můžete k tomu základu – nápoj, banány – přidat třeba maliny, jahody (s jahodami to chutná jako jogurtové mléko), mango, občas syrové kakao či syrovou vanilku, skořici atd. V zimě můžete získat jemnou růžovou barvu nápoje tím, že do něj rozmixujete předem namočené goji.
Stejně tak se může konopný nápoj stát základem pro syrovou zeleninovou polévku. Třeba s okurkou, řapíkatým celerem a špenátem. Dochutit citronem, třeba i trochou soli a kořením. Co takhle křen, kopr nebo česnek? Kromě banánů můžete nápoj také ochutit medem, či datlemi (nejlépe čerstvými).“
Zdroj: STROPEK, Viktor. KONOPNÉ SEMÍNKO JE DOKONALOU POTRAVINOU, KTERÁ SVOU VÝŽIVOVOU HODNOTOU PŘEDČÍ NEJKVALITNĚJŠÍ MASO + RECEPT NA KONOPNÉ MLÉKO. Zdraví. 2012, 2012(11), 4.
Poslat komentář