Marocká specialita – kandované květy
Většina obyvatel Maroka v pohoří Rif často pečou celé stonky čerstvě sklizené marihuany nad otevřeným ohněm. Tuto bylinu pravidelně obracejí a dávají pozor, aby se lístky a květenství nespálily. Takto opečenou rostlinu posolí a ponoří do medu, kterou pak postupně ukusují a žvýkají. Recept, který vám přinášíme, je poněkud obtížnější, je ovšem inspirován zkušenostmi berberských kmenů.
Vysoce hodnotné samičí květenství, které je čerstvě vysušené má většinou balzámově vonnou chuť. Ten, komu je to známo, příležitostně žvýká tuto neobyčejnou chutnou pochutinu a prožívá přitom příjemné opojení. Podle následujícího receptu můžeme kandováním poupat vylepšit jejich chuť a účinek.
Vybereme několik středně velkých samičích palic s poupaty o délce asi 5 až 10 cm. Dáme přednost chutné trávě, která se dá žvýkat, aniž by zanechávala štiplavý pocit na jazyku.
Jednotlivé palice postupně zbavíme semínek a svážeme konce palic pomocí režné nitě do smyček. Jednotlivé smyčky dáme od sebe asi 5 cm, aby se palice nedotýkaly. V malém plecháčku rozpustíme několik polévkových lžic posvátného ghí neboli konopného másla (recept na posvátné ghí naleznete i v našich dalších receptech) a každou palici postupně dokonale namočíme. Ovšem pozor, palice nenecháváme ponořené v másle déle než dvě sekundy, neboť chceme, aby palice nasákly máslem a ne máslo pryskyřicí z palic. Poté nit s palicemi napneme a necháme ji někde zavěšenou, aby přebytečné máslo okapalo. Po 15 minutách každé květenství ponoříme do medu, kde s ním pohybujeme nahoru a dolů, aby se na něj nabalilo dostatečné množství medu. Opět nit napneme a necháme nadbytečný med okapat. Tento proces provádíme na místě, kde nehrozí nálety much a jiného hmyzu. Po jednom týdnu by měl med trochu ztuhnout a po dalším týdnu bude ještě tužší.
Nyní můžeme po dvou týdnech kandované květy sníst nebo je nechat viset ještě o něco déle, až bude výjimečná chvíle pro jejich konzumaci třeba s přáteli. Pokud zamýšlíme kandované květy skladovat delší dobu, nejvhodnější způsob je, aby visely ještě o několik týdnů déle a po té byly zabaleny do igelitu nebo alobalu.
Tip: Pokud jsme nedočkaví a chceme urychlit výsledek, květy namočené v medu vložíme do trouby a při teplotě ne vyšší než 107 °C pečeme jednu hodinu.
Poslat komentář