Mnohostranné využití konopí v 21. století – Konopné pokrutiny

„Vedlejší produkty lisování oleje a slupky loupaných semen konopí se vyznačují vysokým obsahem bílkovin (30 až 50 %) a poměrně velkým množstvím tuků. Tento šrot se běžně používá v německých pekárnách na pečení. Nahrazuje až čtvrtinu normální mouky.

Do piva se přidávají pro svou žádoucí ořechovou příchuť (nevyhledávejte však piva, při jejichž vaření se používá konopný filtr – protože ta ve skutečnosti žádné konopí neobsahují!). Nejoblíbenější jsou jako krmivo pro zvířata. Protože jsou bohaté na bílkoviny a převážný podíl tuků tvoří EMK, jsou vynikající alternativou k ostatním olejninovým pokrutinám. Než se rozhodneme plně nahradit běžná krmiva konopnými pokrutinami, je nutné poradit se s odborníky, protože nejlepší je namíchat tuto výživnou přísadu v poměru, který odpovídá specifickým potřebám zvířat.

Semeno je nositelem života. Pokračování druhu je zajištěno právě semenem. Semeno je kouzelná schránka obsahující životní energii, jejíž vlastnosti se nám teprve začínají zjevovat. Semeno je živé. Semeno nás učí trpělivosti. Někdy musíme čekat až 200 let (indický lotos), než vzklíčí a začne plně ukazovat svou nádheru a moc skrytou v zázraku života. Respektujme každé semeno a používejme ho pouze k účelům, které určila příroda.

Budoucnost

Konopí v sobě skrývá potenciál odvrátit skleníkový efekt, který způsobuje kysličník uhličitý uvolňovaný při monstrózním spalování fosilních paliv. Vznikající kysličník uhličitý promění konopí v kyslík a vlákno rychleji než stromy, tráva a většina ostatních zelených rostlin.

Výživa lidstva může být v budoucnu zajištěna měkkým, loupaným konopným semenem připomínajícím po všech stránkách ořech. Budoucnost naší planety neznáme, ale domnívám se, že konopí bude její významnou součástí. Pomocí znalostí a kontaktů, které jsou díky komunikačním technologiím stále dostupnější, můžeme sami snadno k této budoucnosti přispět a utvářet ji podle vlastních představ a přání.“

Zdroj: BENHAIM, Paul. Konopí: zdraví na dosah : holistická kuchařka. Vydání druhé. Přeložila Kateřina ORLOVÁ. Frýdek-Místek: Alpress, 2019. Klokan (Alpress). ISBN 978-80-7633-093-1. s. 50-51.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Domácí výroba konopných tinktur a extraktů – Jednoduché návody

Úvod Konopí je rostlina s širokým využitím, která se stává stále populárnější pro své terapeutické…

2 týdny ago

Jak konopí ovlivňuje spánek? – Vědecké poznatky a zkušenosti

Úvod Spánek je nezbytný pro regeneraci těla a mozku, a jeho kvalita má zásadní vliv…

4 týdny ago

Ekonomika konopného průmyslu – Kdo na něm nejvíc vydělává?

Úvod Konopný průmysl se v posledních desetiletích rychle rozrůstá a stává se důležitým sektorem v…

1 měsíc ago

THC a mozek – Co ukazují nejnovější výzkumy?

Úvod Tetrahydrocannabinol (THC) je hlavní psychoaktivní složka konopí, která je zodpovědná za většinu jeho účinků…

2 měsíce ago

Konopí jako alternativa plastů – Může pomoci ekologii?

Úvod Plastové produkty se staly nezbytnou součástí našeho každodenního života, ale jejich negativní vliv na…

2 měsíce ago

Terpeny v konopí – Jak ovlivňují účinky i chuť?

Úvod Terpeny jsou aromatické sloučeniny, které se nacházejí v mnoha rostlinách, včetně konopí. Ačkoliv terpeny…

3 měsíce ago