Mnohostranné využití konopí v 21. století – Konopné pokrutiny

„Vedlejší produkty lisování oleje a slupky loupaných semen konopí se vyznačují vysokým obsahem bílkovin (30 až 50 %) a poměrně velkým množstvím tuků. Tento šrot se běžně používá v německých pekárnách na pečení. Nahrazuje až čtvrtinu normální mouky.

Do piva se přidávají pro svou žádoucí ořechovou příchuť (nevyhledávejte však piva, při jejichž vaření se používá konopný filtr – protože ta ve skutečnosti žádné konopí neobsahují!). Nejoblíbenější jsou jako krmivo pro zvířata. Protože jsou bohaté na bílkoviny a převážný podíl tuků tvoří EMK, jsou vynikající alternativou k ostatním olejninovým pokrutinám. Než se rozhodneme plně nahradit běžná krmiva konopnými pokrutinami, je nutné poradit se s odborníky, protože nejlepší je namíchat tuto výživnou přísadu v poměru, který odpovídá specifickým potřebám zvířat.

Semeno je nositelem života. Pokračování druhu je zajištěno právě semenem. Semeno je kouzelná schránka obsahující životní energii, jejíž vlastnosti se nám teprve začínají zjevovat. Semeno je živé. Semeno nás učí trpělivosti. Někdy musíme čekat až 200 let (indický lotos), než vzklíčí a začne plně ukazovat svou nádheru a moc skrytou v zázraku života. Respektujme každé semeno a používejme ho pouze k účelům, které určila příroda.

Budoucnost

Konopí v sobě skrývá potenciál odvrátit skleníkový efekt, který způsobuje kysličník uhličitý uvolňovaný při monstrózním spalování fosilních paliv. Vznikající kysličník uhličitý promění konopí v kyslík a vlákno rychleji než stromy, tráva a většina ostatních zelených rostlin.

Výživa lidstva může být v budoucnu zajištěna měkkým, loupaným konopným semenem připomínajícím po všech stránkách ořech. Budoucnost naší planety neznáme, ale domnívám se, že konopí bude její významnou součástí. Pomocí znalostí a kontaktů, které jsou díky komunikačním technologiím stále dostupnější, můžeme sami snadno k této budoucnosti přispět a utvářet ji podle vlastních představ a přání.“

Zdroj: BENHAIM, Paul. Konopí: zdraví na dosah : holistická kuchařka. Vydání druhé. Přeložila Kateřina ORLOVÁ. Frýdek-Místek: Alpress, 2019. Klokan (Alpress). ISBN 978-80-7633-093-1. s. 50-51.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Cannabidivarin (CBDV): Nový Pohled na Kanabinoidy v Konopí

Úvod Konopí (Cannabis sativa) je rostlina známá pro své mnohostranné využití, ať už jde o…

1 dnem ago

Diskuze o vhodných způsobech regulace a zdanění marihuany

Úvod: Legalizace marihuany si vyžaduje řádnou regulaci a zdanění, aby se zajistila bezpečnost spotřebitelů a…

2 týdny ago

Vliv legalizace na kriminalitu spojenou s marihuanou

Úvod: Legalizace marihuany se stala významným tématem diskuse ve společnosti. Jedním z důležitých faktorů při…

4 týdny ago

Různé modely legalizace marihuany ve světě

Úvod: V posledních letech byla legalizace marihuany jedním z nejvýraznějších trendů v oblasti legislativy a…

1 měsíc ago

Jak marihuana ovlivňuje spánek ve srovnání s jinými substancemi

Úvod: Spánek je klíčovým aspektem našeho fyzického a duševního zdraví. Mnoho lidí se uchyluje k…

2 měsíce ago

Marihuana vs. léky na předpis: výhody a nevýhody

Úvod: Marihuana a léky na předpis jsou dvě různé možnosti léčby a zvládání zdravotních problémů.…

2 měsíce ago