29 Listopad

Recepty z konopí díl 2.

Autor: admin Kategorie: aktuality, Konopí jako lék Komentáře: 0

„Konopný sirup

1, 8 kg cukru nasypte do 1,2 l vody a přiveďte k varu. Míchejte tak dlouho, dokud se nerozpustí. Květy (z cca 20 rostlin konopí vhoďte do velké vysterilizované nádoby a přelijte je sladkou vodou. Sterilizaci proveďte varem po dobu dvou minut. Poté vmíchejte lžičku kyseliny citronové. Přidejte citronovou kůru z jednoho citronu a druhý citron nakrájený na plátky (ideálně bio – bez postřiku). Nechte jeden den odstát. Pak sceďte a přelijte do vysterilizované nádoby.

Čaj Ganja

Vyvaříme listy a stonky. Slijeme a dochutíme mlékem a medem nebo cukrem. Dávkování je velmi individuálně rozlišné.

Domácí konopná mast

Léčí problémy s pokožkou a bolavé klouby, šlachy, svaly.

Budete potřebovat bílou vazelínu, dolní listy samičí rostliny a palice. Na 500g vazelíny budeme potřebovat půl litru volně sypaných celých sušených listů, čtvrt litru sušených samičích květenství (palic).

Jak na to? 1 díl vazelíny (použijte polovinu množství) a 8 dílů vody do širšího kastrolu, přiveďte k varu a rozpusťte vazelínu. Sušené listy rozdrťte nahrubo. Vhoďte do kastrolu a za častého míchání pomalu vařte asi hodinu. Odstavte a nechte vychladnout. Vychladlý kastrol dejte na hodinku do ledničky a pak opatrně seberte ztuhlý tukový škraloup a vodu se zbytky listů a stonků vylijte. Ze škraloupu vytlačte vodu, dobře promíchejte a natlačte do širší nádobky s volnějším uzávěrem. Nechte tři týdny v temnu a chladu proležet. Ve vodní lázni rozpusťte uleželou hmotu a přeceďte přes hrubší cedník. Přidejte druhou polovinu vazelíny, jemně rozdrcené palice a za občasného míchání vařte ve vodní lázni cca půl hodiny. Nechejte vychladnout a uložte do lednice. Za týden opět povařte ve vodní lázni a za další týden znova (celkem 3 x s týdenním odstupem). Směs vazelíny a palic opět přiveďte k varu, tentokrát na přímém ohni a Za stálého míchání nechte pomalu smažit asi 15 minut, až se začne uvolňovat charakteristický, lehce připálený zápach. Horkou směs přeceďte přes čisté plátno, rozlijte do kelímků a nechejte ztuhnout. Uchovávejte v chladnu.

Tonik

4-5 čerstvých konopných květů se smíchá s jedním listrem bílého rumu nebo vína. Tonikum je hotovo asi po jednom týdnu. Jedna sklenice denně má zlepšit náladu a zdraví.

Konopná káva

Listy konopí smícháme s kardamonem v rozpuštěném másle. Do šálku horké kávy dáváme jednu čajovou lžičku. Podle chuti osladíme.

Kandované kuličky

Smícháme 1/4 kg ořechového másla a 30 g rozemnutého nebo jemně nasekaného konopí. Přidáme několik polévkových lžic medu dle chuti a trochu od všeho, co máme rádi (ovoce, kokos, pomerančová kůra…). Směs zpracujeme, až jsou všechny ingredience dobře smíchány. V dlaních z těsta vyválíme kuličky a každou zvlášť zabalíme do celofánu. Uchováváme v lednici.

Konopná smetana

Přísady: 250 g másla, dvě hrsti jemně rozdrobených listů, 0,5 litru 12% smetany, 0,5 litru mléka, 4 hřebíčky, svitek celé skořice, vanilka.

Příprava: Rozpustíme máslo a na mírném plameni, v něm 15 minut smažíme listy. Přecedíme přes plátno a listy vhodíme do studené smetany smíchané s mlékem. Přivedeme k varu a vaříme 1,5 hodiny. Přecedíme přes síto a pak ještě přes plátno.

Tvarohové karbanátky s konopím

Přísady: kostka tučného tvarohu, 150g nastrouhaného tvrdého sýra, 3 lžíce ovesných vloček, vejce, sůl, majoránka, pepř, česnek, konopí.

Příprava: Z ingrediencí připravíme těsto, které necháme několik hodin v chladu uležet. Poté z těsta tvoříme lžící větší noky, obalujeme ve strouhance a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme se zeleninovými přílohami a tmavým chlebem.

Pečená jablka

Přísady: větší jablka, 2,5 šálku hnědého cukru, 1/4 šálku vody, 1/3 šálku konopí, drcenou skořici na posypání, třešně, šlehačku na ozdobení.

Příprava: jablka omyjeme, rozkrojíme na půlky a lžičkou vydlabeme jádřinec. Konopí podrtíme v hmoždíři a smícháme s cukrem, přidáme trochu vody a touto směsí plníme připravená jablka. Posypeme špetkou skořice a ozdobíme třešní. Následně vyskládáme jablíčka na malý pekáč a dáme na cca 15 minut do horké trouby na teplotu 300 stupňů.

Sýrové konopky

Přísady: 2009 tvrdého sýra, 2009 másla, 2009 hladké mouky, vejce, kmín, mák, sezamové semínko, hrubou sůl na posypání, cca 10g konopí.

Příprava: Sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme máslo, mouku, vaječný žloutek a konopí. Vypracujeme tvárné těsto, které necháme několik hodin uležet při pokojové teplotě. Pak vyválíme asi 5mm silnou placku, ze které vykrájíme čtverečky. Vykrájené tvary potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme solí, kmínem nebo jiným výše zmíněným kořením. Opatrně přendáme na plech a pečeme do zlatavé barvy.

Pikantní brynza

Přísady: 300 g brynzy, 100 g másla, žloutek, 100 ml smetany, 2 lžíce nadrobno nasekaných konopných listů, menší cibulka, mletá paprika.

Příprava: Brynzu vyšleháme se smetanou, žloutkem a rozměklým máslem v misce. Přidáme jemně rozsekanou cibulku, konopné lístky a špetku mleté papriky. Dobře promícháme. Podáváme nejlépe s ještě teplým kmínovým chlebem, jako příloha je výborná zelenina.“

Zdroj: Speciál BILINKY REVUE. 2012, 2012(4).

Poslat komentář

*