„Potraviny s obsahem esenciálních mastných kyselin je potřeba dobře skladovat – v tmavém obalu (který nepropouští světlo) na chladném a suchém místě. Příroda sama tyto mastné kyseliny uchovává v semenech (například konopném). Obaly semen chrání zásobní pletivo a klíček před světlem a kyslíkem. Při zpracování semen loupáním, lisováním na olej a mletím na mouku významně stoupá riziko a rychlost žluknutí tuků. Proto se trvanlivost různých výrobků z konopí liší. Stejně jako u všech ostatních potravin platí, že čím méně se produkt zpracovává, tím lépe.
Doporučení týkající se doby použitelnosti konopného semene závisí na přesném výrobním postupu, balení a skladování. Většina produktů si zachovává dobrou chuť i po uplynutí záruční lhůty. Následující časové údaje udávají hranici, za níž se podle požadavků zdravé a vyvážené stravy zvyšuje riziko žluknutí a vzniku volných radikálů.
24 měsíců od data sklizně – ekologicky pěstované konopné semeno (celé, zralé, uchovávané na chladném, tmavém místě, nejlépe balené v kartonové krabici vyložené alobalem)
12 měsíců od data vyloupání – ekologicky pěstované konopné semeno (čerstvá semena ukládejte na chladné, tmavé místo v nádobce vyložené alobalem)
12 měsíců maximálně – pravý, za studena lisovaný panenský konopný olej (vznikající v první fázi lisování za nepřítomnosti kyslíku, stáčený a skladovaný v tmavých lahvích a v chladničce)
9 až 12 měsíců – zmrzlina z konopí (vyrobená z čerstvého konopného mléka a okamžitě zmrazená)
6 až 12 měsíců (v závislosti na konkrétní výrobní metodě) – tyčinky z loupaného i neloupaného konopného semene, chléb s konopnými klíčky a další výrobky, které prošly krátkou tepelnou úpravou za nízkých teplot a jsou skladované na chladném a tmavém místě
1 až 3 měsíce – pražená konopná semínka (čím čerstvější, tím lepší)
5 až 7 dní – čerstvě pečený chléb z konopné mouky
24 až 48 hodin – čerstvě připravené a neupravované konopné mléko
24 hodin – další tepelně upravená jídla z konopí jako například jamajské konopné pirožky, které se pečou 20 minut při teplotě 200 °C a uchovávají v ledničce.
I když jsou rostliny vypěstované ekologicky a čerstvě sklizené ze zahrádky, ztrácejí jakékoli zbytky jídel svou výživovou hodnotu procesem oxidace, k němuž dochází už během dvou minut po zpracování.
Ze světla, tepla a kyslíku je nejničivějším činitelem světlo, protože jeho vlivem vznikají v olejích volné radikály. Kyslík je hlavní příčinou žluknutí a svíravé chuti na zadní části jazyka. Používejte pouze čerstvé oleje a oleje balené v průsvitných lahvích spotřebujte do šesti měsíců.“
Zdroj: BENHAIM, Paul. Konopí: zdraví na dosah : holistická kuchařka. Vydání druhé. Přeložila Kateřina ORLOVÁ. Frýdek-Místek: Alpress, 2019. Klokan (Alpress). ISBN 978-80-7633-093-1. s. 67-68.
Úvod Konopí je rostlina s širokým využitím, která se stává stále populárnější pro své terapeutické…
Úvod Spánek je nezbytný pro regeneraci těla a mozku, a jeho kvalita má zásadní vliv…
Úvod Konopný průmysl se v posledních desetiletích rychle rozrůstá a stává se důležitým sektorem v…
Úvod Tetrahydrocannabinol (THC) je hlavní psychoaktivní složka konopí, která je zodpovědná za většinu jeho účinků…
Úvod Plastové produkty se staly nezbytnou součástí našeho každodenního života, ale jejich negativní vliv na…
Úvod Terpeny jsou aromatické sloučeniny, které se nacházejí v mnoha rostlinách, včetně konopí. Ačkoliv terpeny…