Fermentace (kvašení) je proces, při němž mikroorganismy a rostlinné enzymy rozkládají komplex složitých látek, jako jsou škroby a cukry, na nižší, jednoduché složky – alkohol, kyseliny apod. Při tomto procesu je rovněž rozkládán chlorofyl, čímž materiál dostává “vyzrálejší“ vzhled. Je-li fermentace přerušena v raném stadiu, má marihuana sladkou chuť vzhledem k obsahu jednoduchých cukrů, které vznikly štěpením škrobů a samy nestačily dále konvertovat.

K fermentaci dochází při vlhkosti asi 75 % a teplotě nad 15 °C. Proces je tím rychlejší, čím více je materiál napěchovaný (probíhá za nepřístupu vzduchu). Průběh je závislý na dalších souvislostech (obsah dusíku ve tkáni), proto je každou várku nutno sledovat samostatně. Proces je složitý – proběhne-li příliš rychle, může pěstitel vyhodit trávu rovno na kompost. Je proto nutno vývoj pečlivě sledovat a v okamžiku dosažení optimální barvy a vůně se fermentace přeruší a ukončí rychlým dosušením.

Někdy se během fermentace přidávají některé vonné složky, které marihuaně dodávají kořenné aroma. Používají se skořice, hřebíček, zázvor, muškátový květ, šalvěj nebo vanilka tak, že se vkládají mezi fermentovaný materiál. Rovněž se může takto marihuana ovonět kúrou z pomeranče či citronu. Koření se vkládá v plátěných sáčcích, kúra se volně vloží. Jsou dva způsoby fermentace – samovolná a iniciovaná. Fermentace se používá s úspěchem hlavně na listy či nezralé rostliny.

Samovolná fermentace se může rozběhnout, pouze je-li objem napěchovaného materiálu dostatečně velký, jinak probíhá jen pomalu, bez náležité účinnosti. Rostlinný materiál se umístí do dostatečně velké nádoby nebo jen na hromadu, která se překryje nepromokavou plachtou. Je-li materiál příliš suchý, je třeba ho mírně zvlhčit sprejovým zvlhčovačem. Po několik dní se materiál ponechá „pracovat“, což se projeví jeho stoupající teplotou. Poté se fermentace ukončí. Kdyby pokračovala příliš dlouho, dojde k rozložení tkání a vznikne kompost. Iniciovaná fermentace se používá pro menší objemy trávy. Vyžaduje uzavíratelný prostor s kontrolovatelnou teplotou a vlhkostí. Teplota prostoru se zvýší na 55 °C, vlhkost se udržuje na 75 %. Pravidelně se kontroluje průběh. Fermentace je ukončena zhruba za týden. Pří takto prováděné fermentaci se může projevit uvolnění dusíkatých látek ne zrovna příjemným odérem, ale po ukončení fermentace a po dosušení je tráva ve vůni a chuti sladká, jemná, harmonická.“

Zdroj: DUPAL, Libor. Kniha o marihuaně. 3., dopl. vyd. Praha: Maťa, 2010, 173 s. Matamata. ISBN 978-80-7287-136-0.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Různé modely legalizace marihuany ve světě

Úvod: V posledních letech byla legalizace marihuany jedním z nejvýraznějších trendů v oblasti legislativy a…

2 dny ago

Jak marihuana ovlivňuje spánek ve srovnání s jinými substancemi

Úvod: Spánek je klíčovým aspektem našeho fyzického a duševního zdraví. Mnoho lidí se uchyluje k…

2 týdny ago

Marihuana vs. léky na předpis: výhody a nevýhody

Úvod: Marihuana a léky na předpis jsou dvě různé možnosti léčby a zvládání zdravotních problémů.…

4 týdny ago

Porovnání účinků marihuany a alkoholu na zdraví a společnost

Úvod: Marihuana a alkohol jsou dvě z nejčastěji užívaných psychoaktivních látek ve společnosti. Je důležité…

1 měsíc ago

Jak předcházet nežádoucím účinkům a předávkování při užívání marihuany

Úvod: Při užívání marihuany je důležité se seznámit s možnými nežádoucími účinky a zabránit předávkování.…

2 měsíce ago

Rady pro dávkování a kontrolu konzumace marihuany

Úvod: Správné dávkování a kontrola konzumace marihuany jsou klíčové pro bezpečné a příjemné užívání. Při…

2 měsíce ago