27 Říjen

Konopí jako potravina

Autor: admin Kategorie: aktuality, Využití konopí Komentáře: 0

„Konopné semínko je plod rostliny Cannabis sativa. Není vyloučeno, že bylo první rostlinnou potravou pozřenou člověkem. Snadno se sklízí a obsahuje přes 30 % oleje. Od dob neolitu je atraktivní komoditou a novodobým výrobcům potravin z konopí slibuje úspěch. Jeho výživová hodnota spočívá především ve vysokém obsahu aminokyselin, které se zde nacházejí v optimálním poměru pro lidský metabolismus.

Podíl aminokyselin tvoří přibližně 25 %. Konopné semínko obsahuje též základní minerály včetně hořčíku, fosforu, draslíku a síry. Je výborným zdrojem manganu, který je nezbytný při biochemickém zpracování EMK, jež jsou též jeho přirozenou součástí.

Díky semenu neboli ořechu poskytuje konopí také hodně zinku, vápníku, železa a vitaminu A. Oproti tomu obsahuje minimum těžkých kovů, které do zdravé výživy nepatří. K završení všech jeho plus je bohaté na dietní vlákninu.

Důležitějším faktem však je, že konopí obsahuje přibližně 60 % linolové (LK) a 20 % linolenové kyseliny (LNK). Obě EMK se zde nacházejí v poměru 3:1. Podle dr. Uda Erasma jde o optimální rovnováhu. Vědci z National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism (Národního ústavu pro výzkum nadužívání alkoholu a alkoholismu) v Rockville ve státu Maryland publikovali studii, v níž poukazovali na spojitost mezi vzrůstajícím výskytem depresí a nerovnováhou v poměru nenasycených, esenciálních mastných kyselin, k nimž patří kyselina arachidonová a linolová (v anglicky psané literatuře označované též jako omega-6, což vyjadřuje polohu dvojné vazby počítanou od metylového konce) a linolenová (obdobně omega-3). (Tyto esenciální čili nezbytné mastné kyseliny jsou známé též pod starším názvem vitamin F).

Lidská strava původně obsahovala tyto nenasycené mastné kyseliny v poměru 3:1 až 1:1; dnes se odhaduje, že je přijímáme v poměru 10:1 až 25:1. Je nejvyšší čas původní rovnováhu opět obnovit.

Konopné semínko je navíc pro svou koncentraci živin daleko cennější než sója, která je v jídelníčku vegana jeho nejbližší alternativou. Obsahuje 25 % velmi dobře stravitelných bílkovin. Vyznačují se velkým množstvím methioninu a nepřítomností inhibitoru trypsinu, což je proti bílkovinám sójových bobů velkou výhodou. Nejdůležitější však možná je, že na rozdíl od lněného a sójového konopný olej dobře chutná.

Přestože můžeme prohlásit, že konopné semeno obsahuje takové a takové množství vitaminů, minerálů, sacharidů a dalších žádaných a úžasných živin, z přesných kvant těchto složek bychom ho dohromady nedali. Chyběla by mu životní energie. Je to síla, jež skládá atomy a živiny v semeno. Tato životní energie je hlavní součástí všech receptů s konopím. Není to věc, kterou můžeme přidat jako sůl nebo pepř, ale kvalita, jež se ztrácí při zpracování potravy, při němž ji v jakémkoli stadiu potravinového cyklu znehodnotíme chemickými či konzervačními látkami. Životní energii znají všechny staré orientální vědy, které jsem studoval. Indové ji nazývají prána, Číňané čchi, Japonci ki, na Havaji se jmenuje mana, v Tibetu tumo a pro Wilhelma Reicha je to orgone. Od semínka očekáváme právě tento trvalý a blahodárný účinek.

Najdeme jej právě v těchto tucích zvaných LK (kyselina linolová) a LNK (kyselina linolenová). Tyto esenciální mastné kyseliny (EMK) jsou pro lidský organismus nezbytné, neboť jsou důležitou součástí buněčných membrán a funkcí, udržují hormonální rovnováhu, brání vysoušení a šupinatění pokožky a lámání vlasů, účastní se na celkově dobrém pocitu zdraví, pomáhají hojit rány a jsou významné v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a autoimunitních chorob, bolesti prsou, premenstruačního syndromu a roztroušené sklerózy. Nadbytek nasycených tuků ve stravě škodí. EMK jsou něco docela jiného. Proto je rozhodující typ tuků, které přijímáme.

EMK jsou zodpovědné za reaktivitu imunitního systému. Rozhodně nezvyšují hladiny cholesterolu – krevní cévy naopak pročisťují. Pro jeho lehkou stravitelnost předpovídají vědci konopnému semínku budoucnost jako prostředku prevence chorob a léčení podvýživy. V současné době probíhají zkoušky týkající se léčby rakoviny a stimulace imunitního systému u pacientů HIV pozitivních. EMK usnadňují též průběh elektrického vzruchu na membránách, čímž udržují správný srdeční rytmus. Jsme vůbec schopni plný význam konopného semene pro výživu dohlédnout?“

Zdroj: BENHAIM, Paul. Konopí: zdraví na dosah : holistická kuchařka. Vydání druhé. Přeložila Kateřina ORLOVÁ. Frýdek-Místek: Alpress, 2019. Klokan (Alpress). ISBN 978-80-7633-093-1. s. 58-61.

Poslat komentář

*