24 Listopad

Konopí, redukce váhy a výživa pro sportovce

Autor: admin Kategorie: aktuality, Využití konopí Komentáře: 0

„Příjem EMK zvýšený na 12 až 15 % celkového množství běžné denní stravy sám o sobě zrychlí metabolismus. Výsledkem je termogenní reakce, tedy zvýšené spalování tuků a následně i pokles váhy. LK a LNK též podstatně zkracují dobu nutnou k regeneraci svalů unavených po námaze a usnadňují rozklad kyseliny mléčné na vodu a kysličník uhličitý.

Esenciální mastné kyseliny v množstvích nad 12 až 15 % celkového kalorického příjmu urychlují v organismu metabolické děje, které spalují tuky na kysličník uhličitý a vodu za vzniku energie, čímž dochází k úbytku tukové tkáně a redukci hmotnosti. EMK též podporují schopnost imunitního systému bojovat proti infekcím. Díky tomuto léčivému účinku je dostatečný přísun těchto „léčivých tuků“ pro zdraví ještě důležitější než samotné snížení příjmu „vražedných tuků“.

Nenasycené mastné kyseliny s více dvojnými vazbami jsou zdraví prospěšné, ale též se o nich ví, že můžou přispívat ke vzniku rakoviny. V rámci objektivity proto vřele doporučuji knihu Udo Erasma Fats That Heal, Fats That Kill (Tuky, které léčí, tuky, které zabíjejí).

V těle průměrného dospělého člověka se nachází asi 10 kg tukové tkáně. Z toho zhruba 1 kg tvoří kyselina linolová. U vegetariánů její množství vzrůstá na 2,5 kg. Kyseliny linolenové obsahuje lidská tuková tkáň přibližně 200 g. Díky LNK má člověk hebkou, sametovou pleť, větší výdrž, je celkově velmi vitální a lépe se mu hojí rány. Studie na zvířatech prokázaly též schopnost LNK léčit malárii.

Více než polovinu mastných kyselin tmavých zelených listů tvoří LNK a ještě více LK. Proto velká množství syrové zelené zeleniny (1 až 2 kilogramy denně) zalitá chutnou zálivkou s konopným a lněným olejem nebo sypaná loupaným konopným semenem vám zajistí hedvábně jemnou plet a spolehlivou obranyschopnost proti chorobám.

EMK jsou výborné v prevenci bronchiálního astmatu, revmatoidní artritidy a vředů. Jejich nedostatek může vést k ekzému, suché kůži, tvorbě lupů, lámavým nehtům, vypadávání vlasů, postižení ledvin a prostaty. Proto si jídelníček obohaťte konopným semínkem.

Olivový olej obsahuje dostačující množství mastných kyselin s jednou nenasycenou vazbou, ale málo EMK, proto je ideální na smažení (ačkoli tepelnou úpravou se znehodnocuje dostupnost živin). „Panenský“ olivový olej je nejrozšířenější a nejpřístupnější nerafinovaný olej. Vybírejte pokud možno extra virgin olivový olej, ostatní vám přinesou víc škody než užitku. Jsou totiž často znehodnocené vysokou teplotou a absorpcí světla při zpracování.

Skutečně čerstvý olej nám poskytuje pravidelná konzumace vysoce kvalitních semen – a konopná jsou jedna z nich. Loupané měkké semeno je bohatší na živiny a chutná lépe než celé a křupavé. Ale i v tvrdé slupce najdeme plno výživných látek a především hodně vlákniny, takže pokud potřebujete zvýšit její příjem a nesnesete velká množství syrové listové zeleniny a ovoce (až do množství 80 % celkového objemu stravy), je neloupané konopné semeno ideální posypkou téměř všech denních jídel.

Většina z nás si ráda pochutnává na salátech ze syrové listové zeleniny s olejovou zálivkou. Jde o dokonalou kombinaci! Potřebujete-li zvýšit příjem tuků, pak je loupané semeno a konopný olej ideální. Používejte pouze čerstvé, dobře skladované oleje. Salát před podáním dobře s olejem promíchejte.“

Zdroj: BENHAIM, Paul. Konopí: zdraví na dosah : holistická kuchařka. Vydání druhé. Přeložila Kateřina ORLOVÁ. Frýdek-Místek: Alpress, 2019. Klokan (Alpress). ISBN 978-80-7633-093-1. s. 67-68.

Poslat komentář

*