6 Září

Konopná výživa

Autor: admin Kategorie: aktuality, Konopí jako lék, Legalizace konopí Komentáře: 1

V dnešním článku se trochu podíváme na konopné potraviny a důvody, proč si myslíme, že by neměly chybět na našem jídelníčku. Proč tedy jíst konopné potraviny? Důvodů je hned několik, konopné potraviny jsou vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin, v konopných potravinách obsažené nenasycené mastné kyseliny jsou v jedinečné rovnováze, také obsahují velké množství rozpustné a nerozpustné vlákniny, jsou lépe stravitelné než sojové výrobky a nehrozí u nich nebezpečí kontaminace GMO (geneticky modifikovaných plodin). Nenasycené mastné kyseliny v konopném semínku dodávají energii, zvyšují obranyschopnost a zotavují unavený organismus, dokáží udržovat jemnou a hebkou pokožku, napomáhají při léčbě akné, lupénky a ekzémů, pomáhají snižovat tělesnou hmotnost zrychlením látkové výměny, pomáhají hojit zranění a úrazy, tlumí příznaky hyperaktivity a poruchy pozornosti (ADHD), zlepšují transport minerálů v organismu a látkovou výměnu, snižují hladinu cholesterolu, vysoký krevní tlak i riziko vzniku krevních sraženin v tepnách, zmírňují premenstruační syndrom, potlačují touhu po cukru a nekvalitních tučných jídlech, zlepšují funkci všech orgánů a žláz a napomáhají vývoji mozku a jeho funkci v dospělosti.

Konopí jako potravina i krmivo

Konopné semeno neboli semenec bylo součástí potravy lidí i zvířat od dávných časů. Například již středověké kláštery spotřebovaly poměrně velké množství semence na polévky a kaše. Ještě během 19. století dokonce pomohla konopná semena překonat obyvatelům Austrálie dva rozsáhlé hladomory. I dnes je běžnou potravinou obyvatel části Ruska a Asie. Přesto největšími odběrateli semence, jak v Asii, tak i Evropě zůstávají chovatelé zvířat. Semenec je ceněným ptačím zobem a používá se také jako návnada na ryby. V poslední době se stává na západě a postupně i u nás oblíbeným doplňkem lidské stravy. V roce 2006 bylo v Kanadě jen pro potravinářské účely vypěstováno na 20 000 hektarů konopí. Konopné potraviny se stávají stále populárnější také v Rakousku, Německu, Velké Británii, Švýcarsku i ČR. Většina potravinových doplňků je produkována v bio kvalitě.

Semena

Konopné semeno je malý olejnatý oříšek, s měkkým jádrem uvnitř, které chrání tvrdší vlákenná slupka. Obsahuje 25 – 34 % oleje a 22 – 25 % stravitelných bílkovin, sacharidy hlavně ve formě vlákniny a širokou škálu vitamínů a minerálních látek. Také obsahuje vodu, popeloviny, lecitin, fytin a kyselinu cannabidiolovou se silným baktericidním účinkem. Bílkovina se v semenech vyskytuje majoritně ve formě dobře stravitelného desetinu a albuminu. Edestin je rostlinný protein té nejvyšší kvality shodný s bílkovinou lidského těla. Díky tomu je velmi dobře přizpůsobený potřebám buněk. Edestinové a jiné bílkoviny obsažené v semenci jsou zodpovědné za produkci hormonů, hemoglobinu, který přenáší kyslík a oxid uhličitý v krvi, enzymů a bílých krvinek. Jsou zdrojem imunoglobulinu podporujícího imunitu organismu. Vláknina významně zvyšuje výživovou hodnotu konopných semen. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a podporuje trávení. Strava bohatá na vlákninu vyvolává pocit plnosti, což je využíváno při boji s obezitou. Konopná strava navíc také zahání chuť na sladké. Surová semena se přidávají do salátů, nálevů, zasypávají se jimi omáčky i další jídla. Velice chutná jsou naklíčená. Jejich pražením a dochucením lze získat zdravou pochoutku mnoha příchutí. Velice dobrá jsou také loupaná konopná semínka, která i zbavená slupky si stále zachovávají řadu výživných látek. Chutnají samotná, v ovocném salátu, v müsli tyčinkách či čokoládě. Jejich rozmixováním s vodou získáme osvěžující rostlinné mléko.

konvyz2

Loupané konopné semínko

Olej

Vylisováním semen se získává kvalitní olej lahodné oříškové chuti se stopami chlorofylu. Chlorofyl dává oleji sytou, zlatavě zelenou barvu. Konopný olej obsahuje v bílkovinách všechny nenasycené mastné kyseliny. Tyto tuky jsou opakem tuků, které ohrožují naše zdraví. Mezi dvě nejvíce důležité kyseliny patří kyselina linolová Omega-6 (LA) a kyselina alfa linolenová Omega-3 (LNK). Jejich poměr je 3:1, což je poměr opravdu velice příznivý pro lidský organizmus. Olej obsahuje také účinné antioxidanty, tokoferoly – vitamin E. Dále vitamín A, B1, B2, B3, B6 a C. Olej lze konzumovat na obyčejném chlebu, v salátové zálivce nebo v pomazánkách. Neměl by být ovšem zahříván nad 45 ˚C. Zahříváním, ale také vystavením slunci a vzduchu, se proteiny a mastné kyseliny transformují a olej žlukne a stává se špatně stravitelným. Poznat žluklý olej je velice snadné. Místo lahodné oříškové chuti vám na jazyku zůstane škrábavý „ocas“. Proto olej vždy skladujte v tmavé skleněné láhvi v lednici a včas jej spotřebujte, ideálně do 3 měsíců.

Semenný výlisek, čili pokrutiny

Vedlejší produkt při lisování konopného oleje z konopných semen je pokrutina, která obsahuje kolem 30 % bílkovin a stále ještě nezanedbatelné množství kvalitního oleje. Pro plnou ořechovou chuť se výlisků někdy užívá jako přísady při výrobě piva. Mletím se z nich získává konopná mouka. Nejčastěji se však výlisek čili pokrutiny přidávají do krmiva pro koně, psy, kočky i ptáky. Mají velice pozitivní účinky na kvalitu kůže a srsti krmených zvířat, jelikož olej v pokrutině stále obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Vajíčka slepic živených konopím mají opravdu krásně žlutý žloutek díky vysokému obsahu karotenoidu v konopném semenu. Karotenoidy jsou tučné rozpustné pigmenty, které jsou přínosné pro zdraví. Zmírňují rizika nemocí, včetně rakovinových onemocnění a nemocí očí.

Mouka

Konopná mouka je vysoce kvalitní hrubá surovina získaná rozemletím pokrutin nebo celých semen. Jednoduše vždy nahraďte v každém receptu 10% běžné mouky moukou konopnou, uvidíte a hlavně pocítíte značný rozdíl. Při pečení chleba zkuste přidat špaldu, celá zrna pšenice a konopné semínko, které chlebu dodá lahodnou oříškovou chuť.

konvyz3

Bílkovinný koncentrát

Z konopného semene byl získán téměř 100% proteinový koncentrát, který je ideálním doplňkem stravy pro všechny, kteří vyžadují mimořádně kvalitní bílkovinu. Extrakt v podobě prášku lze přidávat do ovocných džusů či mléčných koktejlů. Díky tomu, že tento nízkotučný prášek neobsahuje žádné uhlohydráty, je mnohem trvanlivější než jiné konopné výrobky.

Esenciální olej

Švýcaři, jako první na světě extrahovali „konopnou esenci“. Z květů a listů konopí setého i indického extrahovali tekutinu s výraznou vůní, chutí a léčebnými účinky. Na začátku ovšem olej obsahoval i THC, proto bylo od dalšího výzkumu upuštěno. Dnes se konopná esence vyrábí bez THC a je neškodnou přísadou dokonce i dětských jídel. Osvěžující a povzbudivé aroma čisté esence nachází skvělé uplatnění při dochucování čajů, nealkoholických nápojů, ale i piva, dále při výrobě sladkostí (bonbónů, lízátek) a zmrzliny .

KLVAŇOVÁ, Linda a Michal RUMAN. Konopí – staronový přítel člověka. Chvaleč: Konopa, 2008. ISBN 978-80-254-1825-3.

Komentáře

Poslat komentář

*