Silvestrovská samosa
Dnes tady máme opět Silvestr, tak proč si nepřipravit netradiční pochutinu z konopí, se kterou můžeme strávit poslední hodiny starého roku a také první hodiny Nového roku. Na silvestrovskou samosu budeme potřebovat následující suroviny
Těsto:
400 g hladké mouky (z toho asi 2/3 hladké pšeničné, 1/3 cizrnové – nemusí být, ale samosa je lepší)
100 g konopného ghí (recept na přípravu konopného ghí naleznete na našich stránkách)
150 ml vody
1/2 čajové lžičky soli
Náplň:
2 až 3 středně velké brambory pokrájené na malé kostičky, 1 cibuli pokrájenou nadrobno, 1 utřený stroužek česneku, 1 čajová lžička na jemno nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1/2 kusu květáku nastrouhaného nahrubo, 200 g mraženého uvařeného hrášku, 4 polévkové lžíce konopného ghí, 1 čajová lžička římského kmínu, 1 čajová lžička mletého koriandru, 1 čajová lžička kurkumy, 2 čajové lžičky garam masaly, 2 čajové lžičky soli, 2 polévkové lžíce vody a olej na smažení.
Příprava samosy
Do mísy nasypeme hladkou mouku, sůl a rozpuštěné konopné ghí. Promícháme konečky prstů, dokud se směs nepodobá hrubší strouhance. Pomalu přidáváme vodu a těsto propracujeme, až je vláčné, ale nelepí se na prsty. Poté necháme alespoň půl hodiny odležet.
Na pánvi zatím rozpálíme 2 lžíce konopného ghí a osmahneme římský kmín. Když začne tmavnout, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme strouhaný zázvor, česnek, kurkumu, koriandr, garam masalu a smažíme ještě několik sekund. Vmícháme kostky brambor a nastrouhaný květák. Následně osmahneme, osolíme, podlijeme trochou vody a necháme dusit, dokud brambory nezměknou. Promícháme s uvařeným hráškem a celou směs necháme vychladnout.
Uleželé těsto rozválíme na tenkou placku a rozkrájíme na části cca 15x15cm. Do prostřed těchto částí dáme připravenou směs a zabalíme. Položíme na pečící papír a dáme do trouby. Pečeme dozlatova asi na 20 minut při 200°C. Druhou variantou je, že můžeme bochánky smažit na pánvi za průběžného otáčení také dozlatova.
Přejeme příjemně strávený Silvestr už se samosou nebo bez a šťastný Nový rok !!!
Poslat komentář